Mensen met een Nobelprijs op zak zijn meestal keurige oude mannen, maar er zitten ook vreemde vogels tussen.

Deze dagen worden Nobelprijzen nummer 960 tot en met 965 toegekend. De winnaars zijn merendeels nobele professionals. Maar de lijst kent ook warhoofden, knoeiers en nazi's. En dat terwijl de Nobelprijscomité's het testament van Alfred Nobel expres niet naleven, om te voorkomen dat ze eendagsvliegen belonen. Het testament stelt dat de prijzen moeten gaan naar mensen wiens bijdragen 'in het afgelopen jaar' het nuttigst voor de mensheid waren.

Wel, de Rus Pyotr Kapitza (winnaar in 1978) mocht 41 jaar wachten op erkenning voor zijn ontdekking van superfluïde helium. De Indiër Subrahmanyan Chandrasekhar (1983) kwam pas na dik een halve eeuw aan de beurt voor zijn werk aan de evolutie van sterren. Die prijzen waren laat, maar terecht. Twijfelachtiger was de eer voor natuurkundigen Johannes Stark (1919) en Philip Lenard (1905), die zich ontpopten zich tot gedreven nazi's die de relativiteitstheorie als 'Joodse fysica' afwezen. Medicus Alexis Carrel (1912) spande zich na zijn prijs vooral in voor telepathie en de superioriteit van het blanke ras. Lobotomie - met de botte bijl snijden in de hersenen van psychiatrische patiënten - achtte het comité zo nuttig dat Antonio Egaz Moniz in 1949 naar Stockholm mocht. En recent onderscheidde Luc Montagnier (2008) zich met onzinnig onderzoek. Menig expert vindt zijn bescheiden aandeel in het ontdekken van het aidsvirus al geen prijs waard. Tegenwoordig doet hij homeopathisch aandoende experimenten waarvan de flagrante ondeugdelijkheid al lang is aangetoond.

En dit is nog maar het topje van de ijsberg. Waarom ontkende Linus Pauling altijd dat hij verkouden was? Hoe kocht Albert Einstein zijn eerste vrouw af? Waarom oefende Richard Feynman op achterwaartse kikvorssprongen? Doe de oneerbiedige quiz over Nobelprijswinnaars.

Arnout Jaspers