Afslanken met Badr Hari

19 december 2012

Het extreme gewichtsverlies van kickbokser Badr Hari wijst eerder op plotseling stoppen met anabole steroïden dan op slecht eten en gebrek aan training in de gevangenis. Puur medisch kan het in ieder geval geen kwaad.

In professioneel kickboksen en mixed martial arts (MMA) komt dopingcontrole nauwelijks voor, en speculaties over het gebruik van anabole steroïden ('anabolen') door zwaargewicht vechtsporters zijn op internet makkelijk te vinden.
 
Badr Hari past in een rijtje Nederlandse kickboksers en MMA-vechters als Alistair Overeem, Errol Zimmerman en Tyrone Spong die allemaal ergens in hun vechtsportcarrière een opvallende groeispurt in de breedte doormaakten. Overeem (1m96, 119 (!) kilo) is in de VS een keer betrapt op een ontoelaatbare testosteronspiegel in zijn bloed, waarna zijn gevecht niet doorging. Een Zwitserse zwaargewicht kickbokser, Bjorn Bregy, heeft behalve een overmaat aan spieren een begin van vrouwenborsten, een onder bodybuilders berucht bijverschijnsel van overmatig gebruik van anabolen.

 

Bjorn Bregy

'Gevangenisvoer'

Hari is van nature eerder een spriet dan een spierbonk; het verschil tussen foto’s van een paar jaar oud en meer recent is opvallend. De grote verandering viel samen met zijn overgang naar een andere krachttrainer, Papa Mike (Mike Teckandan), die er geen geheim van maakt dat hij sporters, als ze daar voor kiezen, ook adviseert over het gebruik van anabolen.

Hari’s advocate, Benedict Ficq, bracht onlangs naar buiten dat Hari sinds zijn arrestatie, eind juli, 23 kilo is afgevallen. Hari wil natuurlijk graag laten merken hoe slecht de voorarrest uitpakt voor hem persoonlijk en voor zijn vechtsportcarrière. In zijn toptijd woog hij 102 kilo, wat zou betekenen dat daar nu nog maar 79 kilo van over is. De informatie komt van Hari zelf, zegt Ficq desgevraagd, en ‘vijf maanden gevangenisvoer en te weinig gelegenheid om te trainen’ zouden de redenen zijn.

Spiermassa

Werkelijk? Menige obesitaslijder zou voor zo’n spectaculair resultaat graag vijf maanden de gevangenis ingaan, maar een topsporter heeft geen 23 kilo overtollig vet aan zijn lijf hangen. Als die massa verliest, dan is dat vooral spier- en wellicht een beetje botmassa. Bij een doorsnee man is 42 procent van het lichaamsgewicht spier. Stel dat de Badr Hari van 79 kilo nog een percentage van 42 procent over heeft, dan leert een simpele rekensom dat de 102 kilo wegende topsporter Hari ongeveer veertig procent van zijn spiermassa is kwijtgeraakt (van 56 naar 33 kilo).

Zo’n enorm verlies in vijf maanden is niet mogelijk bij een gezond iemand die gewoon kan bewegen; dat doet eerder denken aan mensen die vijf maanden in coma liggen of gewichtloos zijn in een ruimtestation. Daar waren anabole steroïden oorspronkelijk voor bedoeld: om ernstig verzwakte patiënten snel weer aan te laten sterken. Sporters gebruiken veel hogere doses dan aan patiënten gegeven wordt.

Pim de Ronde is arts van het speciale anabolen spreekuur bij het Kennemer Gasthuis. Sporters die in de problemen komen door het gebruik van anabolen, kunnen daar terecht voor advies. De Ronde kan specifiek over de zaak Badr Hari niets zeggen, al was het maar omdat hij daarover geen gegevens heeft. Wel kent hij gevallen uit zijn praktijk met een vergelijkbaar gewichtsverlies: ‘Toevallig had ik deze week nog een jongen op mijn spreekuur die vroeger bodybuilder was. Hij traint nu nog steeds, maar gebruikt geen anabolen meer. In zijn toptijd, drie jaar geleden, woog die 115 kilo, nu 86.’

Puur medisch kan dat volgens hem geen kwaad, maar: 'Vooral bodybuilders en krachtsporters ontlenen een groot deel van hun zelfvertrouwen aan hun spieren. Als je dat ziet afnemen, of je kan niet eens meer de helft bankdrukken van wat je vroeger kon, dan geeft dat psychisch een knauw.'

Sporters ervaren zeker de eerste anabolen-kuren (meestal 12 weken, 2 x per jaar) vaak als zeer positief. De prestaties bij het ijzerpompen schieten omhoog, het eigen spiegelbeeld voldoet steeds beter aan het ideaalbeeld en het ego groeit mee met de omvang van de biceps. Maar bij langdurig gebruik vertonen zich de negatieve bijverschijnselen, zoals een verstoorde hormoonhuishouding, slinkende teelballen, verminderd libido en verhoogde agressiviteit.

Roidrage

Er bestaat zelfs een term speciaal voor de door anabolen aangedreven agressie-uitbarsting: roidrage. Of is dat een broodje-aapverhaal? De Ronde: 'Dat is het niet, maar er is nauwelijks wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de bijwerkingen van zulke hoge doses. Geen enkele ethische commissie geeft je toestemming om je proefpersonen vol te stoppen met anabolen. Vooral trenbolone is berucht. Dat is een middel voor 'gevorderden' dat eigenlijk voor vee bedoeld is. Gebruikers krijgen daar een kort lontje van.'

Badr Hari is in de ring diverse malen ernstig over de schreef gegaan. In een K1-finale schopte hij zijn tegenstander Remy Bonjaski tegen het hoofd, hoewel die al op de grond lag en de scheidsrechter allang tussenbeide was gekomen. Dat was zelfs voor kickboks-begrippen extreem onsportief. Inmiddels zit hij, verdacht van zes gevallen van mishandeling buiten de ring, al vijf maanden in voorarrest, en volgens de Badr-watchers maakt hij nu een depressieve indruk.

De door anabolen opgepompte en opgefokte sporter, die zowel binnen als buiten de ring zijn agressie niet meer onder controle heeft, in de gevangenis gedwongen het gebruik staakt, daardoor een flink deel van zijn spiermassa kwijt raakt en in een depressie raakt; bewijs is er in Badr Hari’s geval niet, maar het past allemaal in het plaatje.

Naschrift Arnout Jaspers:

In alle ophef die over dit artikel ontstaan is, zou je bijna gaan denken dat Badr Hari terecht staat voor gebruik van doping. Dat is natuurlijk onzinnig. De feiten waarvan hij nu verdacht wordt, worden niet meer of minder ernstig of verwijtbaar door het eventueel gebruik van anabolen.
Persoonlijk vind ik het gebruik van doping door een topsporter niet immoreel of crimineel, het is in veel sporten een overtreding van de regels, meer niet.  
Het artikel werpt de vraag op of een sporter een kilo of twintig spiermassa kan opbouwen en weer verliezen zonder anabolen. Volgens Badr Hari's krachttrainer Teckandan kan dat wel degelijk, en via zijn advocate ontkent Badr dat hij anabolen heeft gebruikt. Wij zijn geen rechtszaak aan het voeren over vermeend dopinggebruik door Hari, en we hebben geen hard bewijs, dus daar laten we het bij.

Maar ook uit de reacties van insiders onderaan dit artikel blijkt, dat het bepaald geen geheim is dat in de wereld van kracht- en vechtsporters veel anabolen gebruikt worden, en dat zeker langdurig of ondeskundig gebruik vervelende bijwerkingen heeft. M'n artikel eindigt met 'het past in het plaatje'. Mogelijk heb ik Badr Hari onterecht in dat plaatje gezet, maar er zijn veel mensen met dikke armen en een kort lontje die er wel in passen.