Hoe komen we aan getallen?

Het ontstaan en de toekomst van rekenen

Om precieze getallen uit te rekenen komt een telraam wel van pas, maar ruwe schattingen maken zelfs vijfjarigen beter uit het hoofd.
uitvergroten
Om precieze getallen uit te rekenen komt een telraam wel van pas, maar ruwe schattingen maken zelfs vijfjarigen beter uit het hoofd.

Romeinse cijfers, Babylonische symbolen en zogeheten 'natuurlijke getallen' zijn voorbeelden van systemen, waarmee we kunnen rekenen. Niet elk systeem blijkt echter even handig. Maar waarom niet? En waarvoor is rekenen eigenlijk allemaal nodig? Jeanine Daems is één van de twee wiskundemeisjes die columns schrijven voor de Volkskrant. In het Rijksmuseum van Oudheden vertelt zij kort over het ontstaan, de ontwikkeling en over de toekomst van rekenen.

Rekenen in Europa

In Nederland maken we gebruik van de getallen 0 tot en met 9. Toch is dat niet altijd zo geweest. Sterker nog: vroeger kenden we het concept 'nul' niet eens. Jeanine vertelt hoe ons huidige getallensysteem bij ons terecht is gekomen en wat de komst van de nul voor ons betekende.

Positiestelsel

Met de komst van ons huidige getallensysteem kregen we ook een positiestelsel. Hiermee konden we oneindig grote getallen maken. Hoe goed dit ook klinkt, toch gebruiken we ook nog een beetje Babylonisch rekenen.

Onhandige Romeinen

Er was een punt in de geschiedenis dat we afstapten van het Romeinse rekenen en dat kwam hoogstwaarschijnlijk doordat dit een onhandige methode was om sommen mee te maken. Voor het uitrekenen van sommen met grote getallen had je een abacus nodig, een telraam. Jeanine doet nog even voor hoe zo'n abacus ook alweer gebruikt werd.

Egyptisch rekenen

Net als de Romeinen hadden de Egyptenaren ook geen positiestelsel. Ze maakten gebruik van symbolen in de vorm van lotusplanten, rollen touw, kikkers en een vinger. Visueel aantrekkelijk, maar mentaal ietwat onhandig.

Rekenangst

Wat zou de beste manier zijn om te rekenen? Is dat uit het hoofd of is dat met een rekenmachine? Het blijkt dat het geven van rekenles ook van belang kan zijn voor de rekenvaardigheid van kinderen op de basisschool.

reacties