Extra Beeldmateriaal

uitvergroten
André Schiele in exoskelet

André Schiele is bezig met een nieuw project, METERON. Je kunt hier extra beeldmateriaal bekijken van Schiele die vertlet over METERON. METERON is een groot project gestart vanuit ESA in samenwerking met NASA, DLR: Duits ruimtevaartcentrum en ROSCOSMOS: Russisch ruimtevaartcentrum.

Met METERON willen ESA, NASA, DLR en ROSCOSMOS het mogelijk maken om vanuit een ruimtestation een robot te besturen op het oppervlak van bijvoorbeeld de maan of Mars. De robot is bestuurbaar met behulp van een exoskelet. Zo kan een astronaut opdrachten uitvoeren op de maan zonder er zelf aanwezig te zijn.

Het nieuwste prototype exoskelet van ESA, de XarmII, gaan ze hiervoor gebruiken. Aan de XarmII moet echter nog het een en ander gebeuren voordat hij goed functioneert. In onderstaand fragment legt André Schiele uit wat de uitdagingen zijn bij het maken van de XarmII, wat METERON precies inhoud en de toekomst van exoskeletten.

Een van de termen die Schiele gebruikt in zijn verhaal is ‘haptische (haptic) technologie’. Dit is een technologie die communicatie via beweging, vibratie en het uitoefenen van krachten mogelijk maakt. De XarmII geeft druk aan je arm en hand als de robot iets raakt, zo voel je wat de robot voelt.

reacties