Vaccin tegen roken

  • Door: Tom de Kievith (Noorderlicht)
uitvergroten

Afweer tegen nicotine, sociale kakkerlakken, doneer je organen via Facebook, reuzevlooien en een supermaan

uitvergroten

Volgend jaar gaan ze weer flink omhoog: de tabaksprijzen. Voor alle rokers onder ons slecht nieuws natuurlijk, of een goede motivatie om nu eindelijk echt te gaan stoppen. Amerikaanse onderzoekers denken het stoppen makkelijker te maken met een vaccin. Maar dat was toch alleen om virussen te bestrijden? Ja, maar de onderzoekers denken dat nicotinedeeltjes op dezelfde manier kunnen worden aangepakt als virusdeeltjes. Ze ontwikkelden nanodeeltjes die zich binden aan de nicotine, waardoor ons immuunsysteem ze herkent. Het vaccin haalt niet de zin om te roken weg, maar zorgt er voor dat de nicotine geen effect meer heeft. Roken wordt op die manier nogal nutteloos. In Nieuw Zeeland hebben ze een andere manier gevonden om het roken te minderen. Daar voeren ze de prijs van een pakje sigaretten gewoon op tot 62 euro.

Kakkerlakken kunnen niet zonder hun vrienden en worden depressief wanneer ze alleen zijn, zo blijkt uit Frans onderzoek. Die vieze beesten met lange sprieten, die je eigenlijk alleen ziet wanneer de boel niet zo schoon is, zijn een stuk sociaal vaardiger dan we dachten. Ze worden ziek wanneer ze alleen zijn en jonge kakkerlakken die alleen worden gelaten vinden het later moeilijk om zich bij een groep te voegen en te paren. Eerder al werd aangetoond dat kakkerlakken elkaar helpen met eten en onderdak zoeken. Dus, als je er de volgende keer één ziet, denk dan eerst aan zijn vriendjes voor je ‘m met een opgerolde krant dood slaat.

Orgaandonor willen worden maar op je achttiende vergeten dat formulier in te vullen? Doe het dan via Facebook. Sinds gisteren heeft het sociale netwerk een optie om je als donor te registreren. Het idee is niet om in één dag tijd het donorprobleem te verhelpen, maar om aandacht aan het probleem te geven, vertelt Mark Zuckerberg. Hij hoopt dat zoveel mogelijk mensen de nieuwe feature delen en daarmee het bewustzijn onder de bijna een miljard gebruikers te vergroten. In ander nieuws: zelfs als je geen lid bent van Facebook, hebben ze toch informatie over je.

Enorme vlooien teisterden de nachtrust van de dino’s, zo meldt de Current Biology deze week. De vlooien leefden zo’n 165 miljoen jaar geleden en waren ongeveer tien keer zo groot als de vlooien die we op onze honden en katten vinden. We mogen blij zijn dat onze vlooien niet zo groot zijn, anders voelde een vlooienprikje meer als een injectienaald, zegt één van de auteurs van het artikel. De fossielen werden gevonden in Mongolië en de ongewone kenmerken wijzen er op dat de beestjes zich waarschijnlijk hebben gevoed met het bloed van dinosaurussen. Twee maanden geleden werden soortgelijke beestjes gevonden in China, maar die profiteerden alleen van gevederde dino’s.

Vandaag gaat de aandacht niet de maan van Saturnus, maar naar onze eigen vertrouwde maan. Zondagochtend 6 mei, rond half 6, kunnen we namelijk genieten van een supermaan. Dat verschijnsel (niet te verwarren met de maanillusie) ontstaat wanneer de maan zowel vol is als op z’n dichtste punt bij de aarde staat. De maan maakt een ellipsvormige baan om de aarde, en als-ie het dichtst bij de aarde staat (zo’n 356.677 kilometer), lijkt de maan een stuk groter en helderder dan normaal. Bekijk hieronder ook het filmpje dat NASA maakte.

reacties