De vliegende Hollander

  • Door: Diederik Jekel (Noorderlicht)
uitvergroten

Verder: Regenwoud reddende robots, symfonica in dino, voedselsupplementen tegen lichte alzheimer en de strijd om de spinnenpoten.

De vliegende Hollander

Ineens dook er op allerlei internationale blogs een filmpje op van een vliegende Hollander (zie hierboven). En dan hebben we het niet over het spookschip, maar over een student die een rugzak om heeft waar vijf meter lange vleugels uitkomen. Als een hedendaagse Icarus begint hij te rennen en met zijn armen te flapperen. Een korte vlucht die nog het meest doet denken aan de eerste vluchten van de Wright brothers is het gevolg. Nu wordt er flink gediscussieerd door onder andere natuurkundigen en Jamie Hyneman van de Mythbusters of het echt is of niet. Hopelijk is het geen trucage en inspireert het vele anderen om te experimenteren met persoonlijke vleugels.

uitvergroten
De quadrocopterrobot van Vijay Kumar.

Het beschermen van het regenwoud van de Amazone is een enorm lastige klus. Illegale houtkap blijft doorgaan omdat het praktisch onmogelijk is om mensen in helikopters al dat oppervlakte bos te laten controleren. Niet ondoenlijk voor een zwerm vliegende robots. Ze zijn slim genoeg om bomen te ontwijken en elkaar in de gaten te houden. De robotjes zijn zo groot als de palm van je hand en kunnen met duizenden tegelijkertijd over grote gebieden vliegen om milieuvervuilers op heterdaad te betrappen. Je kunt de TED talk van de uitvinder Vijay Kumar hier bekijken.

Een paleontologisch muziekstuk dat ons meeneemt in de wondere wereld van de dino's. Diverse programma's van onder andere de BBC zijn op muziek gezet en hierdoor krijg je van alles te weten over hun gedrag, het uitsterven en wat we allemaal van ze kunnen leren. Het resultaat kun je hieronder zien.

Symfonica in Dino

Het VU Medisch Centrum laat weten dat voedingssupplementen enorm kunnen helpen bij licht dementerende mensen. De nutriëntenmix bevat onder andere omega 3, 6 en 9, maar ook foliumzuur en verschillende vitaminen en laat significante verbetering zien in het geheugen. Met de juiste verhouding van deze supplementen zou de kwaliteit van de membranen tussen de neuronen worden verbeterd. Het is nog niet duidelijk of dit ook blijvende verbetering geeft en uit een Amerikaans onderzoek blijkt dat het met vergevorderde dementie helaas niet meer helpt. Waarschijnlijk zijn dan de membranen al teveel beschadigd om nog gerepareerd te kunnen worden.

Hebben vogelspinnen spintepels op hun voetzolen, waarmee ze plakkerige zijde produceren als ze dreigen uit te glijden? Dat dit zo is, werd een paar jaar geleden bekendgemaakt in Nature en vervolgens in 2009 in datzelfde tijdschrift weer onderuitgehaald. Dat gebeurt in principe vaker in de wetenschap. Maar toen werd, vorig jaar na aanvullend onderzoek, toch weer verkondigd dat er toch spintepels op de voetzolen zitten, en deze keer in het Journal of Experimental Biology. Even leek de strijd beslecht, maar wat blijkt nu, het wordt wederom ontkracht in nota bene hetzelfde blad. De klieren in de spinnenpoten lijken wel erg op spintepels, maar zijn chemoreceptoren, betogen de auteurs van dat laatste stuk. Het wachten is nu natuurlijk op weer een tegenzet van het ‘welles’-kamp.

reacties