Nauwkeurigste klok ooit

  • Door: Bouwe van Straten (Noorderlicht)
uitvergroten

En verder: de evolutie van het brein herschreven, Google innoveert, de toekomst uit 1925, papieren gifdetector en moraallezing.

uitvergroten
De Urania-Weltzeituhr in Berlijn: kermishorloge?

Een atoomklok met een afwijking van één seconde in 100 miljoen jaar, da’s best accuraat toch? Pffff, kan veel beter, dacht een groepje Australiërs. Ze hebben nu een nieuw klokje op de tekentafel liggen, met een afwijking van 0,05 seconde per 14 miljard jaar. Juist, een fractie van een seconde gedurende de totale leeftijd van het universum. Pretty impressive. Nu nog even afwachten of ze een werkend prototype in elkaar krijgen gesleuteld.

Het brein – de meest complexe structuur in het universum, wordt het wel genoemd – zou zich geheel hebben ontwikkeld in gewervelde dieren. Maar nieuw onderzoek zet dat idee op losse schroeven. Het genoom van een klein, nagenoeg hersenloos wormpje codeert namelijk voor dezelfde eiwitcombinaties die bij gewervelde dieren het driedelige brein opleveren. Zelfs de interactie tussen de eiwitten is overeenkomstig.

Google is al jaren de zoekmachine, maar het bedrijf zelf is nog lang niet tevreden. Daarom gaat het bedrijf in de nabije toekomst ingrijpende veranderingen doorvoeren: hun zoekmachine moet namelijk gaan denken als een mens. Verwacht onder meer antwoorden op vragen en de directe weergave van feiten, naast de bekende lijst met links naar webpagina’s. Niet echt verwonderlijk voor een bedrijf dat al jaren geobsedeerd is door kunstmatige intelligentie.

Hoe zag de toekomst er in 1925 uit? Ongeveer zoals dit. Zoals zo vaak zegt futurisme meestal meer over het heden dan over de toekomst. Wel een goed idee trouwens, alle verkeer onder de grond en alleen wandelgebieden en parken boven de grond. Let ook op de massieve flatgebouwen.

uitvergroten

Verkleurend papier als middel om binnen dertig seconden een aanval met chemische wapens te detecteren aan de hand van giftige gassen in de lucht. Als dat een beetje klinkt als een goedkope Hollywoodfilm, dan zit je er niet ver naast: de wetenschappers die deze ‘papiertest’ ontwikkelden, lieten zich inspireren door de Amerikaanse droomfabriek.

Goed, iedereen gaat natuurlijk naar buiten vandaag, maar mocht je een zonne-allergie hebben, kijk dan eens rustig naar deze achttien filmpjes van interviews met toonaangevende wetenschappers die je momenteel regelmatig in de media tegenkomt. Denk bijvoorbeeld aan Daniel Kahneman, Steven Pinker, Chris Stringer en George Dyson.

Jonathan Haidt's nieuwe boek in achttien minuten. Ok, dat is een beetje overdreven, maar de auteur van The Righteous Mind geeft in deze TED-talk wel een overzicht van de hoofdthema’s van zijn boek, waarin hij onder meer uitlegt waarom Democraten en Republikeinen elkaar maar niet (kunnen) begrijpen:

reacties