Chimaera-aapjes

  • Door: Bouwe van Straten (Noorderlicht)

Wetenschap in 't kort, met vandaag onder meer hogeresolutiefoto's van steden, een 3D-cameraatje voor in je mobiel, aftakelende hersenen vanaf je 45ste en de opkomst van het exoskelet.

uitvergroten
Het aapje ziet er echt een stuk liever uit.

Je kent de term 'chimera' misschien uit de tweede Mission Impossible-film. Daarin sloeg het op een luguber virus, maar een chimaera is, behalve een mythologisch beest, een organisme die is samengesteld uit het genetisch materiaal van verschillende andere organismes. In de VS hebben ze nu chimaera-aapjes ter wereld gebracht, door eerst cellen van verschillende embryo’s te combineren, en die vervolgens in te brengen bij een vrouwtje. Klinkt een beetje spooky, maar het aapje ziet er best lief uit.

Foto’s vanaf 400 kilometer hoogte zijn vaak een beetje vaag, omdat een ruimtestation beweegt ten opzichte van de aarde. De astronaut Don Pettit heeft daar een aantal jaren geleden een oplossing voor bedacht, bekend geworden als de schuurdeur-tracker. Op de site van Business Insider vind je nu zestien hogeresolutiefoto’s van steden vanuit de ruimte, waaronder Antwerpen, die inderdaad bijzonder scherp zijn.

Heb je binnenkort een 3D-camera in de mobieltje? Zou zo maar kunnen. Een aantal Amerikanen heeft een soort miniatuur Kinect ontwikkeld die betere diepte-informatie dan het origineel, bij alle lichtomstandigheden. Althans, in theorie. Als het ze lukt om het ook in praktijk te brengen, dan zou de camera zonder al te veel problemen – en kosten – kunnen worden toegevoegd aan een smartphone.

Nog één jaar, en dan beginnen mijn hersenen af te takelen. Zou uit nieuw onderzoek blijken. Algemeen werd aangenomen dat ‘cognitieve achteruitgang’ pas op je 60ste begon, maar een aantal Fransen beweert nu dat het al op je 45ste zover is. Een langjarige studie liet bij 45- tot 49-jarigen een achteruitgang in redenatievermogen zien van 3,6 procent. Geen fijn vooruitzicht, maar gelukkig kun je dit soort processen aanzienlijk vertragen door mentaal en fysiek actief te blijven.

De invalidewagen krijgt concurrentie. Een Californisch bedrijfje brengt binnenkort een exoskelet op de markt. Een kunstmatig skelet aan de buitenkant van je lichaam, dat ondersteuning biedt en je in staat stelt om allerlei oefeningen te doen. In eerste instantie zijn de exoskeletten bedoeld voor revalidatieklinieken, maar later komen ook modellen voor thuis beschikbaar. Dat ziet er ongeveer zo uit.

reacties