Schrijf je slank

  • Door: Bouwe van Straten (Noorderlicht)

Kort wetenschapsnieuws, met vandaag o.a. een slankmakende schrijfoefening, een prettige prijsverdubbeling, een 500 jaar oud probleem opgelost en het onvermogen van hybrides.

uitvergroten
Nieuwjaarsvoornemen?

Oefeningen zijn goed om af te vallen. Zelfs schrijfoefeningen: vrouwen die elke dag een kwartiertje schreven over hun belangrijkste waarden - of dat nu relaties, muziek of religie zijn - vielen in de daaropvolgende maanden duidelijk meer af. Wederom een voorbeeld van de heilzame werking van schrijven.

Eigenlijk is vis gewoon veel te goedkoop. Daarom eten we er te veel van en raken soorten met uitsterven bedreigd. Goed nieuws dus dat de prijs van blauwvintonijn het afgelopen jaar is verdubbeld. Dat zal de consumptie hopelijk een beetje drukken. Hoewel een vangstverbod natuurlijk beter zou zijn.
 
De TU Delft gaat de studielast van haar studies verminderen met 15 procent. Lucht- en ruimtevaarttechniek is als eerste aan de beurt: vakken als ‘duurzame ontwikkeling’ sneuvelden al, en meer volgt. Studenten vrezen vermindering van de kwaliteit van hun studie, met dank aan staatssecretaris Zijlstra. Die rekent universiteiten namelijk af op streefcijfers, en beboet achterblijvers. Ondertussen blijft de vraag of andere universiteiten hun programma niet al lang hebben aangepast, maar dan zonder het aan de grote klok te hangen.

Leonardo da Vinci zag 500 jaar geleden al dat er een duidelijke, specifieke relatie was tussen de omvang van de stam van een boom en zijn takken. Hij snapte alleen niet waarom dat zo was. Wetenschappers denken nu het antwoord te hebben gevonden: het blijkt de beste manier om de wind te weerstaan.

Zolang autofabrikanten hun nieuwe hybrides nog aan de man proberen te brengen door te benadrukken dat ze van 0 tot 100 km/u gaan in minder dan zes seconden, dan weet je het wel: Nog steeds vinden mensen vermogen en snelheid belangrijker dan zuinigheid. Dat zie je ook in de verkoopcijfers. Chevrolet verkocht vorig jaar voor elke elektrische Volt liefst 54 Silverardo pick-ups. Hetzelfde zie je helaas ook op grotere schaal: duurzame energiebronnen weten de groei van fossiele brandstoffen tot dusver hooguit een beetje te vertragen.

reacties