Slimme sporters

  • Door: Elmar Veerman (Noorderlicht)
sportende kinderen Japan
uitvergroten
sportende kinderen Japan

Beter leren met meer beweging, blijer door breinstimulatie, beeldscherm van bacteriën en beer. Eh… meer.

sportende kinderen Japan
uitvergroten
sportende kinderen Japan

Het slimste kind van de klas is altijd slecht in sport, toch? Mis. Hoe meer een kind beweegt, hoe beter z’n leerprestaties - gemiddeld dan. Dat komt naar voren uit literatuuronderzoek van het VU medisch centrum. Minpuntje is wel dat er maar weinig degelijk onderzoek te vinden was. Toch noemen de onderzoekers in hun persbericht drie mogelijke verklaringen voor het effect.

Mindfulness, een vorm van meditatie, kan helpen stress te verminderen, chronische pijn te onderdrukken en depressieve symptomen te bestrijden. Een BBC-reporter besloot dat zelf te beproeven en maakte er een korte videoreportage over. Het valt vooral op hoe sterk mensen een breinscan opvatten als legitimatie voor wat ze zelf al meenden te voelen. Alsof het pas echt is als het gemeten kan worden.

Diepe breinstimulatie kan heel goed werken tegen depressie, blijkt uit het eerste langlopende, placebogecontroleerde onderzoek hiernaar. Van de twaalf patiënten die een elektrode in hun hoofd kregen, waren er na twee jaar elf helemaal of bijna helemaal van hun depressieve klachten af. Meer van dit soort onderzoek loopt nog, aldus Nature News.

In de Verenigde Staten zijn de voorverkiezingen voor de Republikeinse uitdager van Barack Obama gisteren begonnen. Wie die ook gaat winnen, het zal iemand zijn die klimaatwetenschap als onzin terzijde schuift. Van de acht kandidaten is er maar één die de wetenschap serieus neemt, maar zijn aanhang schommelt rond de 1 procent. Van de echte kanshebbers hebben sommigen in het verleden wel erkend dat de mens de wereld opwarmt, maar die zijn daarvan teruggekomen omdat die boodschap niet lekker viel.

Aan de oostkust van Australië leven haaien die een genetisch mengsel zijn van de Australische en de gewone zwartpunthaai, melden biologen in het vakblad Conservation Genetics (drie weken geleden al, maar het nieuws is pas nu opgepikt). De ene soort komt alleen bij Australië voor, de andere wereldwijd. Het is de eerste keer dat een kruising van twee haaiensoorten is gevonden, aldus een van de onderzoekers op de Australische radio. Hier een bericht over de bijzondere haaien in het Nederlands.

In Zuid-Amerika leven tweetenige en drietenige luiaards. Beide groepen hangen ondersteboven in de bomen. Maar ze zijn slechts verre verwanten van elkaar. De tweetenige dieren zijn veel nauwer verwant aan de uitgestorven reuzenluiaard Megalonyx, die bovensteboven over de grond liep, dan aan de drietenige slomerds van nu. Die zijn weer meer verwant aan Megatherium, een andere uitgestorven gigant. Lees hier meer (en bekijk een filmpje met überschattige babyluiaards).

Het toevoegen van een fluorescerend eiwit aan bacteriën is eigenlijk bedoeld om giftige stoffen op te sporen, maar je kunt met die techniek natuurlijk ook gebruiken om een display te maken. Dat kan ver gaan. Zestien miljoen bacteriën bij elkaar fluoresceren gelijktijdig in dit beeldscherm, genoeg om allerlei letters en vormen weer te geven. In een filmpje leggen de makers uit hoe dat werkt en laten ze het zien.

De wetenschap zit midden in een transformatie, zegt David Weinberger. In zijn nieuwe boek Too big to know – gisteren uitgekomen – legt hij uit dat kennis begint te lijken op het medium waarin het bestaat: het netwerk. Al die data zijn door geen individu meer te behappen, alleen nog door het netwerk zelf. Nieuwsgierig? Weinberger geeft in The Atlantic een korte samenvatting.

Tot slot een prachtig filmpje van ‘mathmagician’ Vi Hart, waarin ze laat zien dat de Fibonacci-reeks overal in de plantenwereld opduikt.
 

reacties