Mirakelmateriaal

  • Door: Bouwe van Straten (Noorderlicht)

Opmerkelijke nieuwtjes, met vandaag opnieuw een verbijsterende eigenschap van grafeen, goedkope zonne-energie, lekker dom doen en de zelfkenner met hersenscanner.

uitvergroten
Grafeen, het mirakelmateriaal.

Houdt het dan nooit op met de wonderbaarlijke eigenschappen van grafeen? Het dunste, sterkste en best geleidende materiaal ter wereld blijkt nu ook nog eens enorm goed water door te laten. Heel vreemd, want grafeen houdt wel weer een gas als helium tegen, dat zelfs door glas heen lekt. Maar water gaat gewoon door het flinterdunne materiaal heen. Mister graphene André Geim is verbijsterd: ‘Een materiaal kan zich niet vreemder gedragen. Je vraagt je af wat grafeen nog meer voor ons in petto heeft’.

Zonne-energie niet concurrerend? In ontwikkelingslanden is zonne-energie al goedkoper dan fossiele brandstoffen. Goed nieuws, want 1,3 miljard mensen wereldwijd zijn niet aangesloten op het elektriciteitsnet. Dankzij goedkope ledlampen, batterijen en zonnepanelen kunnen die hun kerosinelampen steeds vaker gedag zeggen. En misschien nog wel belangrijker: hun mobieltjes opladen. Want die zijn in Afrika al bijna alomtegenwoordig, en mensen moeten nu vaak nog een oplader huren.

Verstand hebben van wetenschap is lang niet in alle kringen geaccepteerd. In Hilversum bijvoorbeeld lijk je maar beter te kunnen doen alsof je van toeten noch blazen weet. Marcel Hulspas windt zich er geheel terecht over op in deze column.

Men neme een fotocamera, een bloem en een flinke dosis geduld, en dan krijg je dit filmpje: de bloei van een orchidee in 1 minuut 16. Orchideeliefhebber Don Dennis nam 9.211 foto’s in ruim 33 dagen. ‘Ik ben geen professional, ik had gewoon een camera,’ aldus Dennis, die hoopt dat andere kwekers zijn voorbeeld zullen volgen.

Ken uzelf. Maar dan met een hersenscanner, betoogt Ariel Garten in haar TED-lezing. Ze neemt als uitgangspunt een videogame die je met je gedachten bestuurt. Dat is inmiddels mogelijk met apparaten die je breinactiviteit meten en omzetten in digitale signalen. Maar wat nu als dat spel je vervolgens allemaal kennis verschaft over de patronen in je stress, ontspanning en concentratie? Juist. Een beetje zelfkenner heeft een hersenscanner, anno 2012:

reacties