Levensreddende neppillen

  • Door: Elmar Veerman (Noorderlicht)

Trouwe placeboslikker leeft langer, zwanger van andervrouws ei, wanneer is het koffietijd, aarde in het groot.

uitvergroten

Wie trouw zijn neppillen slikt, heeft een fors hogere overlevingskans dan iemand die dat regelmatig nalaat, blijkt uit een onderzoek onder hartpatiënten van rond de zestig. Mensen die minstens driekwart van de pillen op tijd slikten (de grote meerderheid), hadden 40 procent minder kans om tijdens de onderzoeksperiode dood te gaan dan de stakkers die daarin faalden. Hoe dit te verklaren? Die belangrijke vraag ligt nog open.

Zwanger worden met eicellen van een ander kan nog niet in Nederland, maar dat gaat veranderen. Vanaf 2 april gaat het UMC Utrecht eiceldonoren werven die tegen een onkostenvergoeding van maximaal duizend euro eicellen laten afnemen. Die zullen vanaf de lente van volgend jaar gebruikt worden voor zwangerschappen, verwacht het UMC.

Hebben bonobo’s zichzelf gedomesticeerd? De vredelievende apen vertonen alle kenmerken die een op zachtaardigheid gefokte chimpansee zou hebben, betogen originele wetenschappers. Vraag waar ze niet aan toekomen: geldt dat voor ons mensen dan niet ook?

Is het een goed idee om het precieze recept voor een verschrikkelijk gevaarlijke griepvariant geheim te houden? Of moeten wetenschappers überhaupt niet proberen zo’n bedreigend virus te maken? In Nederland is er verrassend weinig discussie over, terwijl het virus hier is vervaardigd. Nature News peilde de meningen onder deskundigen.

Internet en sociale media als twitter maken het makkelijk om zelf een nieuw soort wetenschap te bedrijven. Met Google’s ngram viewer vind je met een druk op de knop hoe vaak bepaalde woorden in miljoenen boeken uit twee eeuwen voorkomen. (Pas op, kan verslavend werken!) En twitter analyseren kan ook verhelderend werken. Wanneer is het bijvoorbeeld koffietijd? Tussen acht en negen, maar op zondag pas om tien uur.

Nog een voorbeeld van twitterwetenschap: waar een twitterar zich op een bepaald moment bevindt, is goed te voorspellen door naar de berichten te kijken die deze persoon en zijn vrienden de afgelopen weken hebben geplaatst. Met een succespercentage tot 85 procent, tot op 100 meter nauwkeurig, beweren Adam Sadilek en zijn collega’s van de Universiteit van Rochester in New York in New Scientist.

Mooi beeld: de aarde in groot formaat. Geen ware grootte, maar wel 8000 bij 8000 pixels. Niet openen als je een trage verbinding hebt, dus. En trouwens ook niet als je vindt dat de Verenigde Staten te vaak op de voorgrond treden, want dat is hier niet anders. Tja, NASA hè. Maar wat een plaatje, onze planeet.

reacties