Trillend Tokio

  • Door: Elmar Veerman (Noorderlicht)
Aardbeving bibliotheek
uitvergroten
Aardbeving bibliotheek

Aardbeving op komst in Japan, Romeinen gingen ten onder aan zoetigheid, CO2 on the rocks, vrouwen hebben meer pijn, oudste dinonesten, platenspeler leest jaarringen.

Aardbeving bibliotheek
uitvergroten
Aardbeving bibliotheek

De kans dat Tokio binnen vier jaar wordt getroffen door een stevige aardbeving, van 7 op de schaal van Richter, is 75 procent, schatten Japanse deskundigen. Dat is een veel grotere kans dan de officiële ramingen aangeven. De onderzoekers van de universiteit van Tokio komen tot hun sombere voorspelling op basis van het aantal trillingen in de stad, dat sinds de beving van maart is vervijfvoudigd, meldt de BBC.

Hoe reëel is het om het overschot aan CO2 in de atmosfeer te lijf te gaan met gemalen steen? Wetenschapsjournalist John Rennie verdiepte zich erin en concludeert dat het een kansrijke aanpak is. Maar zeker geen panacee dat alle klimaatproblemen oplost.

Is het Romeinse rijk ten onder gegaan aan de eerste kunstmatige zoetstof? Het klinkt misschien ongeloofwaardig, maar het heeft er in ieder geval aan bijgedragen. Bij toeval ontdekten de toenmalige wereldheersers dat druivensap zoeter ging smaken als je het in liet koken in een loden ketel. Later gingen ze expres lood(II) acetaat maken, de stof die niet alleen zoet smaakt, maar ook zenuwschade veroorzaakt.

Vrouwen ervaren bij dezelfde ziekte vaak meer pijn dan mannen, blijkt uit onderzoek van het Stanford Institute of Medicine onder elfduizend Amerikaanse patiënten, die zelf aangaven hoe sterk de pijn was die ze voelden. Vrouwen gaven gemiddeld een 20 procent hoger cijfer aan hun pijn. Lees meer in een kort, slordig artikel in de Volkskrant of uitgebreider in de New York Times

Auto’s die zichzelf besturen, zijn technisch al mogelijk. De exemplaren van Google hebben bijvoorbeeld meer dan 200.000 kilometer gereden zonder enige schade. Maar verwacht niet dat zo’n auto snel binnen bereik komt, want de juridische problemen die robotauto’s opwerpen, zijn enorm, concludeerden deskundigen op een congres. Wie is er verantwoordelijk als er iets misgaat? 

In Zuid-Afrika zijn de oudste dinosaurusnesten ooit ontdekt, met 190 miljoen jaar twee keer zou oud als de vorige recordhouder. De tien nesten met in totaal 36 eieren behoorden ooit toe aan de Massospondylus, een reptiel van een meter of vijf. De eieren maten niet meer dan 7 centimeter, meldt de Volkskrant. Waarschijnlijk op basis van een persbericht, want het wetenschappelijke artikel erover is nog nergens te vinden.

Een Duitse artiest heeft een installatie gemaakt die jaarringen van bomen leest en omzet naar muziek. Dit gaat op basis van kleur, vorm, dikte en textuur van de ring. Het resultaat: een spookachtig deuntje dat makkelijk door een mens gecomponeerd had kunnen worden, ook al is het iets uit de maat. De eerste boom is wat saai, maar het wordt spannender:

YEARS from Bartholomäus Traubeck on Vimeo.

reacties