Felle zon

  • Door: Elmar Veerman en Bouwe van Straten (Noorderlicht)
Zon uitbarsting
uitvergroten
Zon uitbarsting
Uitbarstingen op de zon kunnen ons leven ontregelen.

Stevige zonne-uitbarsting, router voor hersenmanipulatie, gezond heupvet, sigarettengeheimen, de lange tanden van diepzeevissen.

Zon uitbarsting
uitvergroten
Zon uitbarsting
Uitbarstingen op de zon kunnen ons leven ontregelen.

Een hevige uitbarsting op de zon, vanmorgen om 05:00 uur. Dat kan dinsdagavond boven Noord-Europa voor noorderlicht gaan zorgen. Het is niet uitgesloten dat de plasmawolk die nu op weg naar aarde is radioverbindingen en elektriciteitscentrales kan doen uitvallen. Ook satellieten zijn niet veilig, evenmin als het ruimtestation ISS – waar André Kuipers op dit moment verblijft. Lees meer in de Volkskrant.

Voor het geval je de behoefte voelt om op afstand bestuurd te worden: een Amerikaans bedrijfje heeft nu een draadloze router voor het brein ontwikkeld. Die moet het mogelijk gaan maken om hersencellen op afstand te manipuleren – en daarmee het gedrag van de breineigenaar, vooralsnog een proefdier. Eng? Best wel. Maar je schijnt het apparaatje ook weer te kunnen gebruiken om bepaalde ziekten te behandelen. Misschien toch handig.

Van overgewicht ga je eerder dood. Toch? Hangt er vanaf waar je het vet hebt zitten, suggereert nieuw onderzoek. Vet rond je middel is niet goed, maar vet rond je heupen beschermt juist tegen hartaandoeningen en suikerziekte. Inderdaad: mensen met brede heupen en een slanke middel lopen het kleinste risico. Niet alleen bruin vet is dus blijkbaar goed, maar ook heupvet.

Rokers kunnen in Nederland nog altijd niet zien wat tabaksfabrikanten toevoegen aan sigaretten en shag. Sinds 2007 is bij wet geregeld dat de rijksoverheid informatie over toevoegingen openbaar moet maken voor het publiek. Dat had voor het eerst gebeurd moeten zijn in januari 2008. Minister Schippers (Volksgezondheid, regelmatig bekritiseerd vanwege haar contacten met de tabakslobby) verdedigt in dagblad Trouw deze vier jaar vertraging.

De enorme tanden van sommige diepzeevissen uit de familie van de draakvisachtigen zijn niet bedoeld om mee te bijten, maar dienen vooral als een soort tralies, hebben zeebiologen ontdekt. De vis heeft zwakke kaakspieren en heeft wel een seconde nodig om z’n bek te sluiten, waardoor prooien zouden kunnen ontsnappen. Dankzij de lange tanden hebben de slachtoffers daar maar een achtste seconde voor.

Waarom dansen mestkevers op hun zelfgedraaide ballen van poep? Proberen ze soortgenoten te intimideren of te verleiden? Nee, ze doen het gewoon om te zien waar ze zijn en welke kant ze op moeten, blijkt uit pesterige proeven. Waar gelukkig leuke filmpjes van zijn. 

De afgelopen jaren rees de vraag waar de extra energie was gebleven door ons broeikasgas op aarde wordt vastgehouden. Het warmde niet genoeg op. Volgens een nieuw artikel in Nature Geoscience is er geen sprake van vermiste energie en kloppen de waarnemingen goed genoeg om te concluderen dat de aarde gewoon is doorgegaan met opwarmen. De komende jaren kunnen we zelfs een versnelde opwarming verwachten, zeggen NASA-deskundigen. De verkoelende invloed van de relatief rustige zon en de oceaanstromingen (La Niña) zal namelijk wegvallen.

reacties