Vertraagde tijd

  • Door: Bouwe van Straten (Noorderlicht)

Opmerkelijke nieuwtjes, met vandaag onder meer angstonderzoek op een toren, schrikkelsecondebesluit drie jaar uitgesteld, het eenzame genie, twee keer zolang leven met ethanol en out-of-the-box zonder doos.

uitvergroten
Dan lijkt de tijd even stil te staan.

Tijd lijkt soms langzamer te gaan in angstwekkende situaties. Kun je dat meten door mensen van een toren te duwen? David Eagleman probeerde het, en vertelt erover in dit interview. Een tipje van de sluier: in de ervaring van de proefpersonen duurde de val inderdaad langer dan hij werkelijk duurde. Maar dat leverde niet het door Eagleman gewenste resultaat.

Het heeft wel iets van een klucht. In Geneve kwamen gisteren 700 gedelegeerden uit 70 landen bijeen om te beslissen over het voortbestaan van de schrikkelseconde – die een keer in de paar jaar nodig is om atoomklokken weer gelijk te laten lopen met de rotatiesnelheid van de aarde. De uitkomst? De beslissing is met drie jaar uitgesteld. De Amerikanen willen graag van de schrikkelseconde af omdat communicatie- en navigatiesystemen er moeilijk mee uit de voeten kunnen, maar de Britten benadrukken dat de langetermijneffecten van het verlies van de schrikkelseconde niet moeten worden onderschat. Much ado about very little.

De mythe van de geniale schepper is hardnekkig. Maar het gaat juist om de interactie tussen de juiste mensen in de juiste omgeving op het juiste moment, kon je vorig jaar lezen in De psychologie van de wetenschap. Computerlegende Steve Wozniak is het daar totaal mee oneens, schrijft hij in zijn biografie. ‘Werk alleen’, is zijn advies. Maar waar zou hij zijn geweest zonder zijn Apple-maatje Steve Jobs?

Er is het nodige bewijs dat alcohol in bescheiden hoeveelheden heilzame effecten kan hebben. Voor het wetenschappelijke troetelwormpje C. elegans gaat dat zeker op. Een kleine hoeveelheid ethanol verdubbelde (!) zijn levensduur. ´Shocking´, noemen de onderzoekers het resultaat zelf. Ook al omdat de ethanol in een verdunning van 1 op 20.000 werd toegediend. Da´s een theelepeltje per badkuip, bijna homeopathisch dus. Meer onderzoek is nodig, zoveel is duidelijk.

Wil je out-of-the-box denken? Ga dan niet in een doos zitten. Grapje? Nee, serieus onderzoek. En wederom bewijs dat metaforen grote invloed kunnen hebben. Het was al bekend dat je iemand een warmere persoonlijkheid toedicht als je een warm drankje in je hand hebt, en creatief denken gaat dus ook echt beter als je niet in een kleine ruimte zit.

reacties