Snowboardende kraaien

  • Door: Chiel Versteeg (Noorderlicht)

Snowboardende kraaien, Minority Report en verloren fossielen.

Snowboardende kraai

Bovenstaand filmpje van een snowboardende kraai zorgt voor hilariteit op het internet. De kraai gebruikt het deksel van een potje om naar beneden te glijden. Het vertoon van speelsheid is intrigerend. Toch moeten we oppassen met de snowboardvergelijking. Volgens Alan Kamil hebben mensen de neiging om zichzelf te herkennen in dingen die dieren doen. Wanneer dieren schijnbaar menselijk handelen gaan we er van uit dat de dieren de handeling op dezelfde manier begrijpen als wij dat doen. Dit hoeft niet zo te zijn, maar leuk is het wel. 

De technologie uit Minority Report komt razendsnel dichterbij: Samsung presenteerde op de Consumer Electronics Show (CES) de ‘Smart Window’. Dit is een raam met ingebouwd touchscreen. Het kan gebruikt worden om allerlei soorten software en media weer te geven. Overdag gebruikt het zonlicht, ’s nachts wordt het scherm van de zijkant verlicht. Helaas is het scherm alleen nog als prototype te bewonderen. Over de prijs en beschikbaarheid is nog niets bekend.

Wetenschapscritici zeuren op de verkeerde manier. Dit stelt Annalee Newitz in een opiniestuk op io9.com. Een veel gehoorde klacht is dat onderzoeken soms ‘nutteloos’ lijken. Deze klacht komt voort uit een misverstand over de manier waarop wetenschap werkt. Alles verdient wetenschappelijke aandacht, en nutteloze zaken kunnen juist zeer belangrijk blijken. De klachten over het nut van onderzoek leiden mensen af van de punten waarop ze wetenschappelijke artikelen zouden moeten bekritiseren maar dit bijna nooit doen. Er zou meer gezeurd moeten worden over bronverwijzing, context en belang van de resultaten.

Een verloren gewaande collectie fossielen, sommige door Charles Darwin zelf verzameld, is herontdekt in een stoffige archiefkast van het British Geological Survey (BGS). Howard Falcon-Lang ontdekte een vergeten collectie fossielen verzameld door Joseph Hooker. Dit was op zich al interessant, maar hij kon zijn ogen niet geloven toen hij 'C. Darwin Esq’ op een glasplaatje met een gefossiliseerd stukje hout zag staan. Het bleek een fossiel te zijn dat door Darwin verzameld is tijdens zijn beroemde reis met het schip ‘Beagle’ in 1834. De verloren verzameling is inmiddels online te zien op de website van het BGS.

Atheïsten zijn een impopulaire groep in de Verenigde Staten. Will Gervais publiceerde een setje onderzoeken met de vraag waarom dit zo is. Het komt neer op vertrouwen. De redenatie is als volgt: atheïsten geloven niet in een hogere macht, zijn niet bang goddelijke voor straf en zijn daarom niet te vertrouwen. Het geloof dat God een oogje in het zeil houdt zou hetzelfde effect kunnen hebben als wanneer iemand bekeken wordt. Het verhoogt zelfbewustzijn en versterkt sociaal geaccepteerd gedrag. Jammer is dat wordt vergeten dat er ook liefdadigheid en altruïsme uit naam van atheïsme bestaat.

Als laatste een spectaculaire blik op de 6500 lichtjaar ver van ons verwijderde adelaarsnevel. Deze samengestelde foto is gerealiseerd door zowel infrarood als röntgenopnamen te combineren. Bekijk hier waaruit de foto is samengesteld.

De adelaarsnevel
uitvergroten
De adelaarsnevel
Samengestelde foto van de adelaarsnevel

reacties