Blue bullshit

  • Door: Nadine Böke (Noorderlicht)
uitvergroten
Is de derde maandag van januari echt de meest deprimerende dag van het jaar? Nee hoor. Dat is alleen wat reclamemakers je graag willen laten geloven.

Kort: de onzin van Blue Monday, polio uitgeroeid in India, zelf op planetenjacht, clownsvisjes worden high van CO2 en een MRI-gestuurd darmrobotje.

uitvergroten
Is de derde maandag van januari echt de meest deprimerende dag van het jaar? Nee hoor. Dat is alleen wat reclamemakers je graag willen laten geloven.

De laatste jaren lees je het elke derde maandag van januari weer: vandaag zou Blue Monday zijn, de meest deprimerende dag van het jaar. Dat zou, heel verantwoord, zijn uitgerekend door wetenschappers. Nou, niet dus. Blue Monday is het verzinsel van een Britse vakantieaanbieder, die hoopte zo meer zonreisjes te verkopen. Je leest meer over de onzin van deze zogenaamd deprimerende dag op het weblog van wetenschapsjournalist Ben Goldacre, die ook lekker tekeer gaat tegen alle media die Blue Monday klakkeloos als een "feit" blijven brengen.

De kinderziekte polio lijkt volledig uitgebannen te zijn in India. Afgelopen jaar kreeg geen enkel kind er de gevreesde ziekte, die tot misvormingen en verlammingen kan leiden. En dat terwijl India voorheen het land was waar de virusziekte nog het meest voorkwam. De ziekte is nu overwonnen dankzij grootschalige vaccinatiecampagnes. Maar het virus is nog niet volledig verdwenen uit de regio: buurland Pakistan draagt nu de dubieuze eer het land met de meeste poliogevallen per jaar te zijn.

Heb je altijd al eens zelf een nieuwe planeet willen ontdekken? Dat kan nu, als je meedoet met de Planethunters. Via een speciaal hiervoor opgezette site wordt het publiek opgeroepen te helpen met de analyse van beelden die ruimtetelescoop Kepler naar aarde stuurde. Zie de website zelf voor precieze instructies.

Doordat er steeds meer CO2 in de lucht zit, lost er ook meer van dit gas op in het water van de oceanen. Met vervelende gevolgen; CO2 maakt het water namelijk zuurder, en daar kunnen niet alle oceaanbewoners tegen. Maar het gas lijkt nog een ander effect te hebben: clownvisjes (je weet wel, die schattige Nemo uit de gelijknamige Disneyfilm) worden er high van. En gaan meer risicogedrag vertonen, zoals op hun gemak rondzwemmen op een plek waar de geur van roofvissen hangt.

Een endoscopie, waarbij met een dikke slang de binnenkant van je darmen wordt bekeken, is niet bepaalt een pretje. Een team van Israëlische en Amerikaanse wetenschappers heeft nu een apparaatje ontwikkeld dat deze ingreep in de toekomst mogelijk wat minder hinderlijk maakt. Het is een klein robotje dat door je darmen kan zwemmen, zonder dat het hiervoor een propeller of ander extern voortbewegingsmechanisme nodig heeft. Het apparaatje, dat zo groot is als een flinke pil, kan namelijk van buitenaf worden voortbewogen met behulp van een MRI.
 

reacties