Gamen met varkens

  • Door: Bouwe van Straten (Noorderlicht)

Opmerkelijk wetenschapsnieuws, met vandaag onder meer varkens als game-partners, het einde van de vrije wil, waarom honden geen koude poten krijgen in de sneeuw, een opgehoeste tumor en The board of awesomeness.

uitvergroten
Tegen de verveling.

Gamen met varkens, wat moet je daar nu van denken? Aan de Utrechtse kunstacademie vinden ze het wel een goed idee. Dankzij hun app fungeert je iPad als een venster op een varkensstal. Het aanraken van het scherm vertaalt zich in gekleurde bolletjes op de muur van de stal, waar de varkens mee kunnen spelen. Het lijkt erop dat ze dat best leuk vinden:

Playing with Pigs: Pig Chase from Utrecht School of the Arts on Vimeo.

Mooi stuk over vrije wil in The Economist. De laatste alinea van het stuk verdient het om uitgewerkt te worden tot een apart essay, zou ik zeggen. De opvallende conclusie: geloof in de vrije wil is voor de samenleving niet altijd de beste optie. De neurowetenschappen zouden aantonen dat het lang niet altijd eerlijk is om het individu verantwoordelijk te houden voor zijn daden. Een omstreden stelling, maar wel prikkelend.

Dierenartsen breken zich er al weet hoe lang het hoofd over: waarom bevriezen de poten van honden niet als ze over ijs of in de sneeuw lopen? Japanners denken nu het antwoord te hebben. Ze ontdekten een soort tegen de stroom inwerkende warmtewisselaar: bloed dat terug het lichaam instroomt vanuit de poten, wordt eerst opgewarmd in een systeem van fijnmazige aderen. Daardoor duurt het veel langer voor een hond afkoelt.

Het zal je maar gebeuren: je hoest een keer flink en je hebt opeens een twee centimeter grote, hartvormige brok vlees op je hand liggen. Het overkwam de Britse Claire Osborn. Het slechte nieuws: het was een tumor. Het goede: de hele tumor was in een keer weg, zonder nog een spoor in haar lichaam achter te laten. Hij groeide waarschijnlijk op een steeltje achter in haar keel en kwam door het hoesten los, denken de artsen.

Is dit hoe je in de toekomst je voertuig bestuurt? Zou leuk zijn. De creatievelingen van Chaotic Moon hebben een skateboard uitgerust met een aantal motortjes, een ipad en een kinect. Vervolgens ga je op deze board of awesomeness staan en bestuur je hem met gebaren, tot snelheden van 50 km/u. Helaas: er zijn geen plannen hem op de markt te brengen. Je kunt natuurlijk wel even jaloers naar dit filmpje gaan zitten kijken:

Chaotic Moon Labs' Board of Awesomeness from Chaotic Moon Studios on Vimeo.

reacties