Slank door chocola

  • Door: Elmar Veerman (Noorderlicht)
Chocola
uitvergroten
Chocola

Specht in haaienmaag, zombies in de scanner, dodelijke zuurstof in de ambulance, ultradunne zonnecellen, leeftijd chirurg is belangrijk.

Chocola
uitvergroten
Chocola

Chocola waar je niet dik van wordt. Of zelfs van afvalt. Het kan volgens Deense onderzoekers gewoon. Lijnzaadolie en rode peper erin en je stofwisseling wordt zo versneld dat je lichaam alle extra calorieën meteen weer verbrandt. Voorlopig krijgen alleen proefpersonen deze nieuwe chocola, om te testen wat het spul precies met hun stofwisseling doet.

Hoe komt een specht in de maag van een tijgerhaai terecht? Amerikaanse biologen onderzochten de maaginhoud van dertig tijgerhaaien en kwamen naast dit dier ook nog zwaluwen en andere trekvogels tegen. Ze denken dat dit de schuld van de olie-industrie is. De vogels raken verward door de lichten van booreilanden, vallen uiteindelijk in het water en worden dan opgeslokt door haaien.

Zombies, ze bestaan. Een drietal van deze ‘levende doden’ is ooit medisch onderzocht, inclusief scans.

Zuurstof toedienen in de ambulance, dat gebeurt vaak routinematig bij kortademigheid of een laag zuurstofgehalte in het bloed van de patiënt. Maar het kan gevaarlijk zijn. Het veroorzaakt extra sterfgevallen, blijkt uit literatuuronderzoek van internisten van het VU medisch centrum. Hier hun persbericht daarover, en hier het artikel in Achives of Internal Medicine waarin ze het allemaal beschrijven.

Zonnecellen kunnen honderd keer zo dun gemaakt worden dankzij een nieuwe truc. Tot nu toe heb je een probleem als ze erg dun worden, want dan gaat het licht er dwars doorheen. Maar dat wordt anders als je meerdere laagjes maakt die dunner zijn dan de golflengte van het licht dat je wilt opvangen, ontdekten Harry Atwater en collega’s. Nog niet direct toepasbaar, maar beslist veelbelovend

Moet je een operatie ondergaan? Probeer een chirurg te krijgen die tussen de 35 en 50 jaar oud is. Dat is in ieder geval bij schildklieroperaties het veiligst, blijkt uit Frans onderzoek. Na tien jaar oefening is een chirurg op z’n best. Met twintig of meer jaar ervaring bleek de kans op problemen drie- tot zevenvoudig verhoogd te zijn. Waarom de zeer ervaren chirurgen zo slecht uit de bus kwamen, moet nader worden uitgezocht, zeggen de onderzoekers.

Vanavond om tien voor negen op Nederland 2 laat Labyrint bijzondere high-speed beelden van gewone beestjes zien. Voorproefje:

reacties