Burger van 250.000 euro

  • Door: Bouwe van Straten (Noorderlicht)
uitvergroten

En verder: conservatie-drones, investeren in goeie verhalen, joggen met zombies, de dood als voorwaarde voor leven en een killerspin.

uitvergroten
Onbetaalbare nep.

Een kwart miljoen euro voor een hamburger, is dat niet een beetje veel van het goede? Niet als het aan Mark Post van de TU Eindhoven ligt. Die is druk bezig met de ontwikkeling van kweekvlees, en aankomende oktober moet de prijzige burger een feit zijn. Nu nog even wachten op een prijsdaling, dat zou een hoop dierenleed kunnen besparen.

Drones – onbemande vliegtuigjes – zijn natuurlijk ontwikkeld voor militaire doeleinden, maar je kunt er ook heel andere dingen mee doen. Zwitserse ecologen rustten een drone uit met camera, sensoren en gps, en monitoren daarmee de ontbossing op Sumatra. Daarnaast hebben ze er inmiddels ook orang-oetans en andere bedreigde diersoorten mee geteld. Het project is eigenlijk bedoeld om een goedkope drone te ontwikkelen die ecologen wereldwijd kunnen gebruiken.

Stel: je wilt je kerngezonde arm amputeren. Sommige mensen hebben die behoefte. Wat doe je dan? Eerst maar eens met V.S. Ramachandran praten. Een interview over de breinwetenschap van bizar gedrag. (Wel snel de foto wegscrollen, want die is niet erg flatterend)

uitvergroten

Het is het tegenovergestelde van deze signalerende rubriek: lange, doorwrochte artikelen over wetenschap en technologie, op basis van gedegen onderzoek. Twee journalisten van New Scientist en de Guardian proberen via Kickstarter geld bijeen te krijgen voor kwaliteitsjournalistiek. Ook jij kunt investeren, in ruil voor gedegen leesvoer – mocht je daar na je bezoekje aan Noorderlicht nog behoefte aan hebben.

Weggooien die smartphone, da’s goed voor je conditie. TheO Ball is een schuimrubberen bal met een opening waarin je je iPhone of Android smartphone kunt stoppen. Er zijn inmiddels drie verschillende spelletjes-apps, zodat je bijvoorbeeld ook virtueel kunt bowlen met de bal. Niet te hard gooien, zou ik zeggen.

Aan het trainen voor de halve marathon, maar een beetje uitgekeken op trainingsrondje? Met Zombies Run wordt het weer spannend. Deze tongue in cheek app geeft je het idee dat er zombies achter je aan zitten en stimuleert je zo om het tempo er goed in te houden. Allemaal via de koptelefoon, dus je hoeft niet steeds op je schermpje te kijken.

Dankzij wetenschap en technologie leven we langer, gezonder en gelukkiger. Nieuwe pillen maken ons slimmer en sterker. Of ontnemen ze ons onze waardigheid? Misschien is de dood wel een voorwaarde voor een zinvol leven. In de VS lijken links en rechts elkaar te vinden in die overtuiging, met als gevolg een antiwetenschapppelijke houding, waarschuwt Ronald Bailey.

Niet nieuw, maar wel erg mooi, deze animatiefilm van een spin die een mot te grazen neemt. Schitterend gemaakt, wel een tikkie gewelddadig.

reacties