De unieke mens

  • Door: Bouwe van Straten (Noorderlicht)
uitvergroten

Opmerkelijke nieuwtjes, met vandaag onder meer unieke breingenen, een excuus om lekker lang onder de douche te staan, een hometrainer als energiecentrale, de snelste lift en atheïstische openhaardliefhebbers.

uitvergroten
De genetica van het menselijk brein.

Wat maakt de mens uniek? Svante Pääbo vergeleek de activiteit van genen in het brein van mensen en andere primaten, en kwam tot de volgende conclusie: Het menselijk brein is veel plastischer - lees: veranderbaarder. Mensen hebben unieke modules van genen die ervoor zorgen dat hun brein veel langer ontvankelijk is voor verandering dan bij andere primaten. Ontwikkeling maakt de mens, dus.

Steeds meer wetenschappers proberen het geheim van creativiteit te ontrafelen. Die kennis kun je nu gebruiken om je dag creatief te beginnen. Lees hier hoe een creativity-boosting ochtend eruit ziet. Mij bevalt het wel, al was het maar omdat je lekker lang onder de douche mag staan.

Lekker makkelijk, je mobiel aan de oplader hangen en wachten tot hij weer opgeladen is. Gezonder - en duurzamer - is natuurlijk om zelf de batterij weer vol te trappen met dit hometrainertje. Er is trouwens ook een kleinere versie beschikbaar, zodat je je biceps kunt trainen. Het wachten is nu op het eerste fitnesscentrum dat zijn apparaten ombouwt tot kleine energiecentrales.

Atheïstische openhaardliefhebbers opgelet: Sam Harris biedt je een uitgelezen kans om eens te ervaren hoe religieuze mensen zich voelen als ze geconfronteerd worden met de harde wetenschappelijke werkelijkheid. Ook prima bruikbaar voor iedereen die wel eens in de vlammen van een vuurtje heeft gestaard.

Gebouwen blijven maar hoger worden. Om toch nog een beetje snel boven te zijn, heb je daarom steeds snellere liften nodig. Het Japanse conglomeraat Mitsubishi heeft nu een lift die ruim 60 km/u gaat, ofwel 1.000 meter per minuut. Als je dat eens aan den lijve wilt ondervinden, dan moet je over een tijdje 632 meter hoge Shanghai Tower gaan, die nu nog in aanbouw is.

Je moet er niet aan denken: je bent net opengesneden voor een operatie, en de stroom valt uit. Licht, zuurstoftoevoer; alles valt uit. En de anesthetica worden niet langer toegevoerd, dus je komt weer bij bewustzijn. Een nachtmerrie. Gelukkig bedacht Erica Frenkel een oplossing: de universele anesthesiemachine. In het filmpje hieronder zie je hoe dat werkt.

reacties