Wonderkinderen zoeken IQ-genen

  • Door: Elmar Veerman (Noorderlicht)
kat chinees
uitvergroten
kat chinees

Chinese jongeren zoeken IQ-DNA, boeken bekleed met mensenhuid, NL van Boven ziet ze vliegen.

kat chinees
uitvergroten
kat chinees

Een Chinees onderzoeksteam dat zelf uit hyperintelligente tieners en twintigers bestaat, wil DNA verzamelen van minstens duizend wonderkinderen met een uitzonderlijk hoog IQ. Hun missie: de genen vinden die de menselijke intelligentie bepalen. Westerse onderzoekers zijn er nogal sceptisch over, schrijft onze oud-stagiaire Anne op haar weblog. Ze heeft zich verdiept in het Chinese project voor een VPRO-documentaire waaraan ze meewerkt.

Boeken met een omslag van mensenhuid, ooit kon je er goede sier mee maken. Vooral voor een biografie was een stuk lichaam van de beschrevene de ideale kaft. En tijdens de Franse revolutie bereikte deze vorm van boekversteviging zijn hoogtepunt, schrijft The chirurgeon’s apprentice, een website over de verschrikkingen van de chirurgie voordat de anesthesie was uitgevonden. Want toen waren er volop lichamen beschikbaar. Brrrr.

Een serieuze vraag van de redactie van Nederland van Boven: wat is het mysterieuze vliegende object dat ze vanuit hun helikopter hebben vastgelegd? Het flitst snel langs op deze opname van 23 oktober, boven de Waddenzee, en werd pas kort geleden opgemerkt bij het terugkijken. Tot het geïdentificeerd is mogen we rustig spreken van een UFO.

Gletsjers hebben de afgelopen 160 jaar twee keer zo veel bijgedragen aan de stijging van de zeespiegel als tot nu toe werd gedacht: 9 centimeter in plaats van 4,5, concludeert de Utrechtse promovendus Paul Leclercq. Dat is bijna de helft van de waargenomen stijging. Ook kan hij aan de ijsmassa’s precies zien hoe sterk de aarde tussen 1850 en het jaar 2000 opgewarmd is, namelijk 0,94 graden Celsius. Zijn hele proefschrift staat online.

Kiezers hebben een vastere koers dan politieke partijen in Nederland. Geen wonder, want steeds meer blijkt dat iemands politieke voorkeur sterk verbonden is met z’n hersenstructuur – en die is niet eenvoudig te veranderen. ‘Als je twee proefpersonen een plaatje van een wond laat zien waar de maden uitkruipen, is de kans groot dat degene die het hardste schreeuwt, tegen het homohuwelijk is,’ lezen we op SciencePalooza.

De helft van de nieuwe plantensoorten wordt ontdekt door slechts 2 procent van de ‘plantenjagers’, blijkt uit een wetenschappelijke analyse. En ze hebben nog veel te doen, want naar schatting 15 tot 30 procent van de soorten is nog niet bekend, tekent Wired op.

Zo veel warmer was het op verschillende plekken op aarde in 2011 dan in 1970, in één oogopslag. IJsberen zijn het meest de klos.
 

uitvergroten

reacties