Delfstoffen in de ruimte

  • Door: Bouwe van Straten (Noorderlicht)
uitvergroten

En verder: verzekering voor zelfrijdende auto, sociale fenomenen die zich als bacteriën gedragen, tien transformatieve technologieën, een alomtegenwoordige track-app en meer.

uitvergroten
Toekomstige goudmijn?

Wat doe je als de zeldzame metalen op aarde op zijn? Dan wijk je gewoon uit naar nabije asteroïden. Klinkt misschien als een idioot plan, maar het zijn niet de minsten die dit idee serieus aan het uitwerken zijn: de topmannen van Google, de geestelijke vader van MS Office, regisseur James Cameron en Peter Diamandis van de X Prize Foundation. Geld zal dus niet het voornaamste probleem worden. De sterrencast wil platina en iridium gaan halen op de asteroïden rond Mars en Jupiter.

De zelfrijdende auto komt steeds dichterbij. In Nevada kunt je ze bij wijze van proef al in het wild tegenkomen – ja, dus ook op de strip van Las Vegas. Ter voorbereiding van verdere implementatie is Google – een van de voorlopers op het gebied van self-driving cars – nu in gesprek met verzekeraars. Want wie betaalt er als zo’n auto een ongeluk veroorzaakt? En wat voor claims kun je verwachten?

Een beetje ouder al, maar toch interessant: de overeenkomst tussen een Japanse thee-ceremonie, een piramidespel en veel Christelijke kerken. Volgens Daniel Dennett zijn het allemaal sociale fenomenen die hun bestaan danken aan menselijke onwetendheid, en in hun voortbestaan bedreigd worden doordat we steeds betere toegang hebben tot kennis en informatie. Maar dan gaat hij nog een stapje verder: ze gedragen zich als bacteriën.

Jaah, daar zijn ze weer: tien technologieën die de wereld kunnen veranderen. Altijd een beetje obligaat, dit soort ranglijsten, maar toch ook wel erg lekker om even doorheen te sneupen. Technology Review zette ze op een rijtje, met onder meer ultra-efficiënte zonnecellen, crowdfunding, driedimensionele transistoren en zowaar ook de tijdlijn van facebook. Je kunt trouwens ook kijken welke technologieën de wereld tien jaar geleden op zijn kop gingen zetten.

Beetje eng, maar ook fascinerend: Placeme, een app die alles trackt wat je doet. Dat wil zeggen: alle bewegingen die je maakt. De wifi, gps en andere sensoren op je smartphone maken dat eenvoudig mogelijk. Da’s natuurlijk handig als je wilt weten hoeveel je beweegt. Of als je je dementerende vader of moeder weer wilt kunnen opsporen. Maar is het ook nog leuk als je ouders zo’n app op je mobiel zetten, zodat ze je overal kunnen volgen?

Goed idee: techtempel MIT moedigt studenten aan om korte video’s te maken waarin ze wetenschappelijke basisconcepten uitleggen. Duidelijk een win-win-situatie: het is altijd leerzaam om te proberen iets zo duidelijk mogelijk uit te leggen, en het brede publiek kan van de video’s leren via een YouTube-kanaal. Je leert er bijvoorbeeld in een paar minuten iets over de ontwikkeling van de batterij en de aerodynamica van sportauto’s. Gewoon zo nu en dan even kijken of er alweer iets nieuws tussen staat. Hieronder vind je vast een voorproefje:

reacties