Per helikopter is veiliger

  • Door: Tom de Kievith (Noorderlicht)
uitvergroten

En verder: Gadgets voor de ‘one percent’, mosselenergie, willekeurige getallen uit een vacuüm, geplastificeerde dieren en een robotgevangenisbewaker.

uitvergroten

De traumahelikopter is duur maar effectief, zo meldde het John Hopkins Medical Institute gisteren. Een onderzoek wees uit dat, hoewel zo’n helikoptervluchtje niet zonder risico’s is, zwaargewonde patiënten zestien procent meer overlevingskans hebben dan wanneer ze met de ambulance meerijden. Het klinkt als een open deur, maar omdat aan de vlucht een flink prijskaartje hangt (5.000 tot 10.000 dollar, tegen 500 tot 1.500 dollar voor de gewone ambulance), is het handig om te weten of het ook echt wat oplevert.

Terwijl de 99 procent nog aan het occupy’en is, kan de overige één procent genieten van dit lijstje dat Wired voor ons samenstelde. ‘Insanely Expensive Gadgets For The Elite 1 Percent’, noemen ze het. En ja, Insanely Expensive zijn ze. Wat dacht je van een 80.000 dollar kostende geluidsmuur, of een fiets van 18.000 dollar? Ook te bekijken voor de 99% trouwens, maar misschien iets boven budget.

Naast zonnepanelen, windmolens en waterkrachtcentrales hebben we nu een nieuwe natuurlijke energiebron: mosselen. Nou ja, nog niet helemaal, maar onderzoekers zijn er in geslaagd het glucose van de mossel om te zetten in energie en hiermee een motor aan te drijven. Dit deden ze door een biobrandstofcel te implementeren in de mossel. Ze boorden wat gaatjes in de schelp en staken er stroomdraadjes in. Erg handig, want zo kan je ze net als batterijen parallel of in serie schakelen. Het systeem is niet helemaal nieuw; 12 jaar geleden maakten biobrandstofcellen al energie uit insectenpoep.

Nieuws uit de quantumwereld: quantumdeeltjes genereren random getallen. Onderzoekers uit Australië hebben een ultragevoelige lichtsensor op een vacuüm in de ruimte gericht. Raar eigenlijk, want een vacuüm betekende toch dat er helemaal niks te meten valt? Nee, blijkbaar zijn er op quantumniveau deeltjes die willekeurig in het vacuüm verschijnen en even later weer verdwijnen. Op die lichtsensor hebben ze een ‘random number generator’ aangesloten. De nummers die de generator uitspuugt zijn in allerlei formaten online live te volgen.

Altijd al willen weten hoe een olifant er van binnen uit ziet? Of hoe lang de spieren van de nek van een giraffe wel niet zijn? Gunther von Hagens, de man die geplastificeerde mensen tentoonstelde bij Body Worlds, deed hetzelfde truukje met dieren. Livescience publiceerde hier prachtige foto’s van. Het is weer eens wat anders als opgezette beren of vogels.

’s Werelds eerste robot-gevangenisbewaker is een feit. Een gevangenis in Zuid Korea heeft het eerste prototype in dienst genomen. Het apparaat kan het gedrag van de gevangen analyseren, en wanneer er iets mis gaat stuurt het een melding naar de controlekamer, waar wel echte mensen zitten. Geen gijzelingen van bewakers meer dus. Maar met het doorknippen van één draadje staat wel je bewaker op non-actief.

reacties