Slimme, getatoeëerde, dronken metalheads

  • Door: Tom de Kievith (Noorderlicht)
uitvergroten

En verder: Piloot wijkt uit voor Venus, Discovery maakt zijn afscheidsvlucht, het korte leven van de Titanic-ijsberg, een BMX-fiets als muziekunstrument en prachtige infraroodfoto’s uit deep space.

uitvergroten
Heb je een tattoo? Dan drink je volgens Franse onderzoekers meer.

Getatoeëerde mensen drinken meer. Tenminste, dat zeggen Franse wetenschappers. Hetzelfde geldt voor mensen met piercings. Eerder verschenen er al twee onderzoeken die een verband vonden tussen intelligentie en drankgebruik: slimme kinderen worden later zwaardere drinkers. Nog eerder bleek uit onderzoek dat intelligente mensen vaker naar metal luisteren. Enfin, vage correlaties in overvloed, en het wordt spannend als ze elkaar tegen gaan spreken. Voor je het weet tonen wetenschappers binnenkort aan dat slimme, getatoeëerde metalheads graag bier drinken.

De NOS berichtte gisteren over een nogal merkwaardig vliegtuigongeluk. Een Boeing 767 maakte een val van 120 meter, nadat de piloot uitweek voor Venus. Door oververmoeidheid zag hij de planeet aan voor een naderend vliegtuig. Zestien personen raakten gewond en zeven daarvan zijn bij de landing in Zürich naar het ziekenhuis gebracht. De piloot is een jonge vader en kampte met een chronisch slaaptekort. Vlak voor het incident had hij ruim een uur geslapen, waardoor hij gedesoriënteerd in de cockpit plaatsnam.

De ‘aanvoerder van het Amerikaanse Spaceshuttleprogramma’, de spaceshuttle Discovery, werd vandaag van het Kennedy Space Center naar het Smithsonian National Air and Space Museum in Washington D.C. gevlogen. Afgelopen zondag werd het gevaarte op een NASA-vliegtuig gemonteerd en zal vandaag een gedenkwaardige afscheidvlucht maken. De Discovery was één van de acht spaceshuttles van het programma, en was degene die met 39 missies de meeste vluchten maakte. Langzamerhand verschijnen er video's van de vlucht.

Wat er met de Titanic gebeurde weten we allemaal, maar wat gebeurde er met de ijsberg? En waar kwam-ie iegenlijk vandaan? Alasdair Wilkins vroeg zich dat af en concludeerde dat de ijsberg eind 1912 of begin 1913 alweer gesmolten moest zijn.

Muziek maken kan overal mee. Een groep Japanse gadgetbouwers maakten samen met professionele BMX-bikers en DJ's van een BMX-fiets een muziekinstrument. Het fietsje werkt als draadloze midicontroller en bestuurt daarmee muzieksoftware. Hoe ze het hebben gemaakt hebben ze ook maar op internet gezet.

Duizend dagen van infrarode wonderen’, noemt het Harvard Smithsonian Center for Astrophysics het. De afgelopen duizend dagen maakte de Infrared Array Camera (IRAC) prachtige infraroodfoto’s van het heelal, zowel van ‘deep space’ als iets dichterbij. Tien van deze foto’s zijn nu hieronder te bekijken (of hier in hoge resolutie). En hoewel het persbericht wel overdreven jubelend is, zijn de foto’s zeker het bekijken waard.

reacties