De donkerste planeet

  • Door: Elmar Veerman (Noorderlicht)
Donkerste planeet
uitvergroten
Donkerste planeet

Wetenschapsnieuws van vandaag, met onder meer onzichtbare bacterie-inkt, de planeet die 99,9 procent van het invallende licht absorbeert en een zwerm vliegende robots.

Met melk meer mensen
uitvergroten
Met melk meer mensen

Er is steeds meer heibel over melk drinken. Is dat nu gezond of niet? Een Wagenings persbericht was daar veel te positief over, vindt voedingsepidemioloog Walter Willett van Harvard, die zelf aan het betreffende onderzoek meewerkte. Hij eist dat het bericht wordt ingetrokken. In een lezing in Rotterdam ging hij flink tekeer tegen melk. Het Voedingscentrum negeert intussen de meeste beweringen van de professor, en blijft bij het advies van vijfhonderd ml zuivel per dag.

De planeet TrEs2b, ontdekt in 2006, absorbeert waarschijnlijk 99,9 procent van het licht dat erop terechtkomt, melden astrofysiologen David Kipping en David Spiegel. Hij is daarmee het donkerste hemellichaam dat ooit gezien is. Toch straalt de planeet veel licht uit, want hij is letterlijk gloeiend heet

Hoe kun je onzichtbare inkt van bacteriën maken, vroeg chemicus Manuel Palacios zich af. Hij ontwierp een systeem waarbij fluorescerende bacteriën in verschillende kleuren letters voorstellen. Daarmee kan hij op een velletje nitrocellulose brieven schrijven en die gewoon per post versturen. De boodschap is pas te lezen nadat de bacteriën uitgegroeid zijn tot kolonies.

De kleinste levensvormen zijn ook voor heel andere dingen te gebruiken, laten Leidse biologen zien. Ze doen er gokspelletjes mee. In de ‘Bacteria Battle’ laten ze steeds vijf goede tegen één slechte strijden, en iedereen die dat wil mag voorspellen welke soort zal winnen. Het is onderdeel van hun poging om de Academische Jaarprijs te winnen. Het gokken begint vandaag.

Een zwerm vliegende robotjes, dat klinkt spannend. Een team van de Franse Ecole Polytechnique Fédérale heeft ze gebouwd en getest. Ze kunnen bijvoorbeeld gebruikt worden om samen zoekmissies uit te voeren, maar je kunt je ook militaire toepassingen indenken. Lees er meer over op Wired. Negeer het filmpje, want dat stelt weinig voor.
 
En voor wie maar geen genoeg kan krijgen van de neutrino's die sneller dan licht zouden reizen: Scientific American vroeg een aantal vooraanstaande natuurkundigen naar hun mening over de kwestie. Ze zijn zeer sceptisch.

Op onze eigen site nieuws over gevaarlijke geiten, de bes die zuur zoet laat smaken, lichtgevende miljoenpoten en nectar die te zoet is voor vlinders. En: kleren maken de neger.

reacties