Instant bullshitdetector

  • Door: Elmar Veerman (Noorderlicht)
Bullshit
uitvergroten
Bullshit

Kort nieuws. Vandaag o.a. onzin automatisch ontmaskeren, opnieuw klimaat-emails gelekt, alles over onze André en een octopus die het land op loopt.

Bullshit
uitvergroten
Bullshit

Er wordt op internet van alles beweerd, en een groot deel daarvan is aantoonbaar niet waar. Welk deel? Je bent zo uren aan het zoeken voordat je het weet. Zou je in een tekst niet gewoon automatisch moeten zien welke uitspraken dubieus of onwaar zijn, vroeg student Dan Schultz van het MIT Media Lab zich af. Hij richtte zich op uitspraken van politici en maakte een systeem dat die volautomatisch vergelijkt met feiten uit de database van factcheck-organisatie Politifact. Dat werkt. Bullshit valt direct door de mand.

Daar gaan we weer. Overmorgen beginnen de klimaatonderhandelingen in Durban, gisteren werden gestolen e-mails van klimaatwetenschappers uit 2009 online gezet. Het doel is duidelijk: aandacht afleiden van de feiten over klimaatverandering en zo maatregelen tegenhouden. Deze keer zeiden de daders dat er ook expliciet bij. De vorige keer werkte het goed. En ondanks het feit dat maar liefst negen onderzoeken de wetenschappers van alle blaam hebben gezuiverd, is het beeld van onbetrouwbaarheid bij het publiek blijven hangen. Intussen zijn er meer dan genoeg echte klimaatschandalen.

Maar is het wel nodig zo moeilijk te doen? Het lijkt erop dat belangrijke landen sowieso weinig voelen voor serieuze klimaatmaatregelen. Tot 2020 zal er waarschijnlijk weinig gebeuren, verwacht een journaliste van the Guardian. Te laat, zegt hoofdeconoom Fatih Birol van het internationaal energieagentschap in hetzelfde artikel: ‘Als we geen internationale overeenkomst hebben die voor 2017 tot effecten leidt, is de deur naar een maximum van 2 graden opwarming voor eeuwig gesloten’.

Gisteravond is de baanbrekende evolutiebiologe Lynn Margulis overleden aan de gevolgen van een zware hersenbloeding. Margulis vestigde haar naam met de hypothese dat organismen met een celkern afstammen van samenwerkingsverbanden van bacteriën. Haar gelijk wordt nu algemeen aanvaard. Ze bleef haar hele carrière lang onorthodoxe theorieën met passie aan de man brengen.

Een nieuwe ontwikkeling in het drama rond het vermeende vermoeidheidsvirus XMRV. Judy Mikovits, de onderzoekster die het virus (dat later een laboratoriumbesmetting bleek) ontdekte, zit in de gevangenis. De aanklacht: diefstal uit het instituut waar ze haar onderzoek heeft gedaan, en waar ze onlangs werd ontslagen. Ze stond vandaag voor de rechter.

Het is je vast niet ontgaan: nog even en André Kuipers gaat voor een half jaar de ruimte in. Wie vooraf meer wil weten dan in de massamedia aan bod komt, kan zich verdiepen in het laatste nummer van PromISSe, het tijdschrift van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA. Gratis te downloaden.

Staatssecretaris Bleker wil alleen soorten beschermen als dat van ‘Europa’ moet. Hoe gaat het eigenlijk met de biodiversiteit in ons werelddeel? Daarover is gisteren een update uitgebracht van de IUCN (International Union for Conservation of Nature). De cijfers zijn niet mals: 37 procent van de vissoorten, 44 procent van de zoetwaterweekdieren, 23 procent van de amfibieën, 19 procent van de reptielen, 15 procent van de zoogdieren en 13 procent van de vogels zit in de gevarenzone.

Gaan de dieren terugslaan? Kijk maar uit, want ze kunnen meer dan je dacht. Een octopus met ambitie laat dat hieronder goed zien.

reacties