Nonnen aan de pil

  • Door: Elmar Veerman (Noorderlicht)
Non Audrey Hepburn
uitvergroten
Non Audrey Hepburn

Waarom moeten nonnen aan de pil, eten ijsberen elkaar op en is bewijs tegen helderziendheid niet populair? En hoe poept een astronaut eigenlijk?

Non Audrey Hepburn
uitvergroten
Non Audrey Hepburn

Nonnen aan de anticonceptiepil, het lijkt een raar advies, maar is wel degelijk zinnig. Waarom? Kinderloze vrouwen hebben meer kans op bepaalde vormen van kanker, en de hormonen in de pil kunnen dat risico waarschijnlijk verlagen. De kerk staat dat trouwens toe.

Vlak voor de jaarlijkse winterstop van de deeltjesversneller gonst het rond de Large Hadron Collider weer van de geruchten over de aanstaande vondst van het Higgsdeeltje, de ‘heilige graal van de natuurkunde’. Maar het zal zeker tot de zomer duren voor die bevestigd worden.

Hoe ziet de ontwikkeling van de aardse temperatuur eruit als je bekende ‘ruis’ eruit filtert die klimaatschommelingen veroorzaakt? Als een continu stijgende lijn. Klimaatwetenschappers hebben de invloeden van de El Niño/La Niña-cyclus, de zonneactiviteit en vulkanische activiteit weggerekend en laten hiermee zien dat de opwarming van de aarde ook de afgelopen tien jaar onverminderd is doorgegaan. Bekijk hier hoe hun grafiek eruitziet.

Door klimaatverandering kunnen ijsberen steeds korter het ijs op om op zeehonden te jagen. Soms grijpen mannetjes dan naar een gruwelijk alternatief: jongere soortgenoten. Poolbioloog Ian Stirling en fotografe Dana Ross zagen dit vorig jaar drie keer gebeuren op Spitsbergen. Ross maakte er ook foto’s van zo'n kannibaal.

Heb je geen boodschap aan klimaatverandering, dan is dit misschien iets voor je: koop je eigen jetpack. Levensgevaarlijk en niet bepaald energiezuinig, maar wel een unieke manier van voortbeweging.

Terwijl Marswagentje Curiosity onderweg is, scharrelt de oude Opportunity ook nog steeds op de rode planeet rond. Het karretje heeft nu weer iets spectaculairs ontdekt: een ader in de bodem, waarschijnlijk van gips. Keihard bewijs dat het ooit een natte omgeving was. En een opmerkelijke foto bovendien – met een beetje fantasie zie je het midden van een asfaltweg. 

Kunnen mensen de toekomst voorvoelen? Ruim een jaar geleden deed een wetenschappelijk artikel waarin (para)psycholoog Daryl Bem dit leek aan te tonen, veel stof opwaaien. Andere onderzoekers hebben het experiment exact nagedaan, en vonden helemaal geen bewijs dat studenten pornografische beelden konden voelen aankomen, zoals Bem meende te zien. Hun artikel is nog steeds niet gepubliceerd, want geen wetenschappelijk tijdschrift wil het hebben. Het nadoen van proeven die al een keer gedaan zijn, is namelijk geen origineel onderzoek, redeneren die.

Update: de reden voor weigering is nog iets vreemder dan ik dacht, zie ik.

Poepen in de ruimte, hoe gaat dat eigenlijk? Astronaut André Kuipers laat het zien:

reacties